Daca esti fericitul posesor al unei gradini, atunci cu siguranta sti ca aceasta merita o atentie deosebita din partea ta. Pentru a putea mentine mereu o gradina frumoasa si sanatoasa, este nevoie sa te documentezi constant in privinta echipamentele si uneltelor destinate gradinaritului. In acest articol voi prezenta: Motocositoarea de umar.

Poate parea usor confuza alegerea unui astfel de echipament ce are ca principal scop: tunderea ierbii. De ce zic asta ? Pe piata de profil pentru tunderea ierbii exista echipamente ca: Motocositoare, Aparate de tuns iarba, Tractorase de tuns gazonul. Toate aceste echipamente au atat avantaje, cat si dezavantaje, de aceea este bine sa cunosti toate detaliile pentru a putea cumpara exact utilajul de care ai nevoie cu adevarat.

motocositoarea de umar

SUPRAFATA PE CARE O AVEM DE LUCRAT – FACTORUL ESENTIAL IN ALEGEREA UTILAJULUI

Atunci cand te-ai decis sa achizionezi o motocositoare de umar pentru a tunde iarba din gospodarie, este esential sa stii cat de mare este suprafata pe care o vei avea de lucrat. Desi motocositoarea este un utilaj eficient, capabil sa taie atat iarba cat si buruienile din gradina, este recomandat sa o folosim pe suprafete mai mici de 500 mp.

Atunci cand suprafata de lucru este mai mare de 500 de mp, eficienta scade, iar lucrul cu aceasta devine obositor. Daca insa te confrunti cu o suprafata mare, ar fi bine sa alegi o masina de tuns gazonul, iar pentru suprafetele extrem de intinse, te poti orienta spre tractorasele de tuns gazonul.

Odata ce ai descoperit ca motocositoarea de umar este alegerea perfecta pentru nevoile tale, putem sa analizam principalele caracteristici ale acesteia cum ar fi: tipul de combustibil, puterea, sistemul de taierea, latimea de taiere.

MOTOCOSITOAREA DE UMAR – BENZINA SAU ELECTRICA

In functie de marimea gradinii si a tipului de vegetatie, avem 2 optiuni din care putem alege: motocositoare pe benzina si motocositoare electrice.

Motocositoarele pe benzina se bucura de o putere sporita in fata celor electrice, se poate lucra un timp mai indelungat cu ea si va face fata unei gradini cu vegetatie bogata, deasemenea sunt si mai confortabile de utilizat(nu sunt limitate de fir). Aceste motocositoare necesita o ingrijire mai atenta, deoarece au nevoie atat de combustibil, cat si de ulei.

Motocositoarele electrice nu sunt la fel de puternice ca cele pe benzina, insa sunt mai usor de intretinut, sunt mai usoare si sunt prietenoase cu mediul inconjurator. Marea majoritate a motocositoarelor electrice sunt cu fir, deci trebuie sa fi mereu conectat la o sursa de energie electrica, insa exista si motocositoare cu acumulatori.

In concluzie, noi recomandam motocositoarele pe benzina pentru suprafete mai mari si pentru vegetatie bogata, iar motocositoarele electrice pentru gradini micute.

PUTEREA MOTORULUI

Este simplu, cu cat avem de lucrat o suprafata mai intinsa, cu atat avem nevoie de o motocositoare cu o putere mai mare pentru a putea face fata cu succes sarcinilor.

Este bine de stiut ca la motocositoarele electrice, puterea este exprimata in W(wati), iar la cele pe benzina in CP(cai putere).  O motocositoare puternica va avea cel putin 1000 W, respectiv 2 CP, cu o asemenea motocositoare vei putea lucra fara probleme peste 200 mp.

SISTEMUL DE TAIERE

In privinta sistemului de taiere, intalnim 3 tipuri de motocositoare: motocositoare cu fir de nylon, motocositoare cu lama si motocositoare cu cutite.

tambur cu fir motocoasa

Motocositoarele cu lama si cutite, sunt motocositoare rezistente, vor tunde atat iarba, dar si diferite tipuri de arbusti. Cu aceste motocositoare se va face mai greu finisarea gazonului, insa cu o determinare suplimentara se poate ajunge la rezultatul dorit.

Motocositoarele cu fir de nylon le recomandam suprafetelor mai putin intinse, acestea sunt foarte delicate, capabile sa finiseze firele de iarba si sa tunda in zone inguste.

motocoasa lama cutit

Asta nu este tot, mai exista si un alt tip de motocositoare si anume cele cu sistem dublu de taiere. In acest caz in functie de nevoi, putem atasa sistemul cu fir de nylon sau cutitele. Cu alte cuvinte atunci cand ai de lucru o suprafata mare vei atasa cutitele, iar pentru finisare vei folosi sistemul cu fir de nylon. O astfel de motocositoare cu sistem de dublu taiere este: Motocoasa Blade Alpin 520 cu motor de 3 CP

LATIMEA DE TAIERE

Latimea de taiere a motocositorii este direct raspunzatoare de timpul in care vei termina treaba. Cu cat latimea de taiere este mai mare, cu atat motocositoarea va avea un randament mai ridicat. Latimea de taiere este exprimata in cm, in general motocositoarele au o latime de taiere ce variaza intre 20 si 35 de cm.

CONCLUZIE

Este deosebit de important sa analizezi cu atentie aceste caracteristici cand doresti sa achizitionezi o motocositoare. Motocoasa aleasa de tine trebuie sa faca fata tuturor obiectivelor, sa nu fie foarte grea pentru a putea fi manevrata cu usurinta, sa aibe manere si hamuri pentru a lua din greutatea de pe umeri, manere ergonomice. Siguranta in utilizare este importanta, recomandam ca pe perioada cositului sa purtati ochelari de protectie.

Noi AgroPro comercializam o gama larga de motocositori de calitate, toate beneficiaza de service propriu la cele mai inalte standarde. Pentru orice nelamuriri sau sfaturi de achizitie, apelati cu incredere la AgroPro.