6 sfaturi practice de urmat pentru intretinerea drujbelor pe benzina

Fie ca va aflati in situatia de a achizitiona prima voastra drujba (motofierastrau) sau sunteti deja un utilizator care o foloseste de ceva timp in activitatile curente, este bine de stiut si necesar sa acordati o atentie deosebita intretinerii acesteia. Reviziile tehnice periodice, alaturi de o intretinere corecta va ajuta drujba sa functioneze la parametrii maximi ani de zile.

Prim urmare care sunt cei mai importanti 6 pasi de care trebuie sa tineti cont la intretinerea drujbelor pe benzina:

1 Rodajul drujbei

Primul pas si cel mai important pas care trebuie facut imediat dupa achizitionarea unei drujbe (motofierastrau) este rodajul pentru marcile care nu il au facut din fabrica.

Rodajul drujbei se face dupa consumarea a 3 rezervoare pline de amestec(ulei-benzina), lasand motorul pornit la relanti si accelerand la intervale de cateva minute. Deasemenea rodajul se poate face si in sarcina usoara, taind lemne cu diametre mici, fara sa fortati motorul in vreun fel. De retinut faptul ca rodajul se poate face si fara sa aveti atasata lama si lantul pe drujba.

Dupa efectuarea rodajului propriu-zis, puteti sa incepeti lucrul. Cand incepeti sa lucrati, asigurati-va masuri de protectie, precum atasarea unui set de protectie cu viziera si casti antifon

2 Amestecul corect benzina-ulei la drujba

Raportul de amestec(benzina-ulei) este unul extrem de vital pentru viata drujbei, de aceea este important sa faceti corect dozajul. Producatorii de motofierastraie recomanda ca la fiecare 1 litru de benzina sa adaugati 20 de ml ulei de amestec. Din pacate calitatea benzinei de la noi din tara nu se compara cu cea din afara, asa ca noi recomandam sa adaugati o cantitate mai mare de ulei, si anume 25 de ml.

Cu privire la calitatea uleiului de amestec, este bine sa folositi doar uleiuri comercializate de magazine specializate, deoarece un ulei de proasta calitate poate duce la avarierea motorului, a garniturilor sau a rezervorului de combustibil. Cea mai sigura si la indemana alegere in privinta uleiului il reprezinta uleiul STIHL , indiferent ca detineti sau nu o drujba marca STIHL.

amestec ulei benzina drujba

3 Intretinerea lamei si a lantului

La inceputul fiecarei activitati pe care o aveti de intreprins cu drujba, trebuie sa va asigurati ca sina este asezata corect (sa nu aibe joc), iar lantul sa fie bine tensionat.

Rulmentul de pe sina trebuie gresat periodic, iar lama trebuie folosita pe ambele parti pentru a nu se deteriora excesiv sau a nu se stramba.

Lantul de drujba trebuie sa fie in permanenta suficient de ascutit, ca regula generala daca atunci cand lucrati cu drujba aceasta tinde sa se blocheze in lemn, iar aschiile rezultate din taiere sunt extrem de fine(asemenea nisipului), atunci este cazul sa ascutiti lantul. Acesta se poate ascuti fie prin intermediul unei pile de ascutit lanturi, fie cu o masina de ascutit lantul. Cand ascutiti lantul incepeti de fiecare data cu dintele(rindea) cel mai scurt, luand astfel un punct de reper pentru restul dintilor ai lantului.

4 Cum se curata filtrele de aer

Filtrul de aer reprezinta o piesa importanta in ansamblul unei drujbe, deoarece asigura racirea corespunzatoare a motorului. Filtrul de aer se curata la fiecare utilizare, este suficient sa scuturati pur si simplu filtrul sau sa il treceti sub un jet slab de aer comprimat. Atentie, nu folositi peria atunci cand vreti sa curatati filtrul de aer, pentru ca este posibil sa patrunda mizerie in interiorul filtrului.

Daca observati un randament scazut al motorului sau filtrul de aer prezinta defecte, atunci acesta trebuie schimbat cu unul nou, in caz contrar puteti compromite intregul motor.

filtru de aer drujba

5 Curatati drujba dupa fiecare utilizare

Pe langa curatarea filtrului de aer la fiecare utilizare a drujbei,  trebuie avut in vedere sa curatati piesele motorului de sub capacul filtrului de aer, locurile de sub capacul de prindere al lamei si al lantului. Atunci cand curatati motorului drujbei, curatati atat partea interioara dar si partea exterioara a motorului.

La sfarsitul lucrului, acordati 5 minute pentru curatarea drujbei, astfel veti prelungi semnficativ viata utilajului, iar dvs veti economisi timp si bani.

6 Depozitarea drujbei

Atunci cand nu mai aveti de lucru cu drujba pentru o perioada lunga de timp, trebuie sa tineti cont de cateva aspecte inainte de a depozita drujba la loc sigur. In primul rand drujba trebuie depozitata intr-un loc racoros, departe de inghet sau de razele soarelui.

Inainte de depozitarea propriu-zisa, trebuie sa va asigurati ca drujba nu mai contine deloc carburant, puteti face asta lasand motorul la relanti pana se opreste. Apoi puteti scoate intinzatorul si lantul si sa il depozitati intr-o cutie speciala pentru a le proteja de rugina.Curatati drujba, scoateti bujia, ungeti camera de combustie interna cu o solutie speciala si depozitati totul cu grija in locul racoros.

 

In concluzie, intretinerea drujbei este un proces important ce influenteaza semnificativ viata acesteia, insa daca ajungeti sa va confruntati cu probleme pe care nu le puteti rezolva, indicat ar fi sa contactati un tehnician autorizat.